Ilmainen toimitus vähintään 50e tilauksille! (ei koske kotiin kuljetusta)Usein kysyttyä

VINTAGE KALKKIMAALIT

Miksi kalkkimaali?


Kalkkimaalit ovat todella helppoja käyttää. Maalattavaa pintaa ei tarvitse hioa, puhdistus riittää. Maalit ovat hajuttomia, vesiliukoisia ja myrkyttömiä. Voit maalata lähes jokaiselle pinnalle. Maali tarttuu lasiin, metalliin, muoviin, nahkaan ja verhoiltuihin huonekaluihin. Voit värjätä sillä myös tekstiilejä ja vaatteita. Ks. video nettisivuilta.

Et tarvitse erikoisosaamista uudistaaksesi huonekalusi tai muun esineen.

Vintage Paint sai juuri EU:n myöntämän ECO merkin! Maalit ovat siis ympäristöystävällisiä ja turvallisia sinulle ja perheellesi!

Mistä kalkkimaali on tehty?

Kalkkimaali on liitumaalia, josta on alettu käyttää nimitystä kalkkimaali. Suorakäännös englanninkielisestä sanasta Chalk Paint. Kalkkimaali koostuu vedestä, liituaineesta, sideaineesta ja väripigmenteistä. Kalkkimaali ei sisällä myrkyllisiä lisäaineita ja se on hyväksytty myös lasten kalusteiden maalaamiseen.

Tarvitseeko maalattavaa pintaa hioa tai pohjamaalata?

Ei tarvitse, mutta hionta voi joskus olla ihan hyvä, jotta pinta saadaan puhtaaksi. Pinta pitää siis olla puhdas ja kuiva.

Pohjamaalia tarvitset, jos maalaat tammi-, mahonki-, setri-, punapuu- tai petsatun huonekalun, estääksesi läiskiä ja juovia nousemasta maalattuun pintaa. Näissä on runsaasti happoa, joka nousee maalattuun pintaan, jos sitä ei ensin maalata pohjamaalilla.

Nyt Vintage Paint on kehittänyt uuden Tahransalpaaja -pohjamaalin, joka estää näiden värjäymien nousun maalipintaan myös näissä edellä mainituissa pinnoissa. Tahransalpaaja on myös valkoista, joten tämän päälle on helppo maalata valkoisella kalkkimaalilla.

Voit myös maalata ensimmäisen kerroksen huonekalustasi tummalla ja toisen kerroksen vaaleammalla sävyllä. Tällöin värijuovien syntyminen on epätodennäköisempää ja saat hienon patinan, jos käytät lopuksi hiomapaperia.

Tarvitset todennäköisesti kaksi maalauskertaa kalkkimaalilla, jos haluat pinnasta peittävän, etkä käytä pohjamaalia.

Miten nopeasti kalkkimaali kuivuu ja miten maalaan kalkkimaalilla?

Maali kuivuu kosketuskuivaksi n. 30min. ja voit levittää toisen kerroksen n.1h päästä. Maalia kannattaa levittää melko ripeästi, koska se kuivuu niin nopeasti.  

Miten riittoisaa kalkkimaali on?

Vintage kalkkimaali 700ml riittää 7-10m2 maalaamiseen, riippuen maalattavasta pinnasta. Oma kokemus: Maali riitti keskikokoisen keittiön pöydän maalaamiseen kahteen kertaan ja purkista jäi vielä n. puolet jäljelle. Pienellä 100ml vintage kalkkimaalilla maalasin kaksi pientä lastentuolia.

Mihin tarvitsen vahaa?

Kun olet maalannut huonekalun maalilla, pinta kannattaa ehdottomasti suojata vahalla tai lakalla. Näin saat pinnasta vettä hylkivämmän ja se on helpompi pitää puhtaana. Pinnasta tulee ihanan silkkinen ja matta. Värillisellä vahalla voit myös syventää kaunista sävyä tai patinoida huonekalua.


Mistä vaha on tehty?

Vaha sisältää mehiläisvahaa, karnaubavahaa ja kasvipohjaista tärpättiä. Vahalla on vahoille tyypillinen haju, joka haihtuu melko nopeasti vahan levityksen jälkeen. Huom. Käytä suojahanskoja, kun käsittelet värillistä vahaa, jotta sormesi eivät värjäydy.

Milloin lakka on parempi kuin vaha?

Kun haluat pinnasta vieläkin kestävämmän, kuin vahalla. Esim. paljon kulutukselle alttiiksi joutuvat pöydän pinnat, tuolit ja lattiat kannattaa käsitellä lakalla. En suosittele vahaa esim. keittiön pöydän pinnan käsittelyyn, sillä siihen lakka on parempi ja kestävämpi vaihtoehto.

Lakkaa kannattaa levittää kaksi ohutta kerrosta. Älä levitä lakkaa liian paksusti, ettei vaalea pinta ala kellertämään. Ks. Tarkemmat tiedot Sisustus Patinan sivuilta: Pohjustusmaalit ja lakat/Lakka ultramatta.

 

VAATTEET

Mikä tekee vaatteesta ekologisen?

Moni tuskailee eri paikoissa vastaan tulevan ympäristötiedon kanssa ja meiltäkin on kyselty, mikä materiaali vaatteissa olisi se kaikista ekologisin. Itse asiassa ympäristötutkijoidenkin on hankala yksiselitteisesti vastata tähän kysymykseen. Kun ympäristöasioiden lisäksi tuotteiden arviointiin otetaan mukaan valmistuksen eettinen puoli, monimutkaistuu kysymys edelleen.

Puuvillatuotteiden valmistuksen kuormittavimmat vaiheet ovat viljely (ei-luomussa viljelyssä paljon käytetyt torjunta-aineet ja vedenkulutus keinokastelussa) sekä värjääminen (vedenkulutus ja kemialliset värit). Luomupuuvillan viljely on moneltakin kannalta luontoa vähemmän kuormittavaa ”kemialliseen” viljelyyn verrattuna, mutta silti puuvillalla yleisesti on alkanut olla huono kaiku ympäristökuormasta puhuttaessa. Monet kehitysmaiden luomupuuvillan viljelijöistä ovat kuitenkin pienviljelijöitä, jotka ovat perineet peltonsa vanhemmiltaan ja jatkavat heidän ammattiaan. Voikin ehkä kysyä, että jos maailma siirtyisi käyttämään pelkästään muita materiaaleja, niin kenelle nämä viljelijät myisivät satonsa tai kuinka he elättäisivät itsensä? Olisiko silloin ainoa keino muuttaa maaseudulta valmiiksi yliahtaiden kaupunkien slummeihin?

Näihin kysymyksiin, joissa ympäristöasiat yhdistyvät eettisiin näkökulmiin, on todella vaikeaa löytää yhtä oikeaa vastausta. Aina ei ole kyse siitä, mikä on ekologisin kasvi tai materiaali sinänsä, vaan tavasta viljellä sitä sekä tuotannon mittakaavasta tai työntekijöiden mahdollisuuksista vaikuttaa omiin olosuhteisiinsa.

Vaatteiden ympäristövaikutuksia summatessa pitäisi ottaa huomioon koko vaatteen tuotantoketju eli materiaalin lisäksi sen värjäykset ja käsittelyt sekä mm. kuljetusten määrä (ja se mitä tuotteelle tapahtuu käytön jälkeen). Toki laadukas kangas, joka kestää mahdollisimman pitkään, on aina ekologisin. Vaatteiden pesuun ja hoitoon kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä suuri osa vaatteiden ympäristökuormasta syntyy käytön aikana!


Palaute

Anna meille palautetta tuotteistamme sähköpostitse. Lähetä meille palautetta, kuvia ennen ja jälkeen maalauksesi kohteesta tai ota kuva ostamistasi tuotteista! Luvallasi julkaisemme lähettämäsi kuvat ja palautteesi joko sivuillamme, Facebookissa tai Instagramissa! Kiitos etukäteen!

Jos sinulla on muita kysymyksiä, olemme iloisia, jos voimmme auttaa sinua! Lähetä meille sähköpostia: info@sisustuspatina.fi tai soita meille: 050 565 1300.