Vaatemateriaalit

 - Luomupuuvilla

- Puuvilla

- Luomupellava

- Villa

- Tencell

 

Yleistä

Moni tuskailee eri paikoissa vastaan tulevan ympäristötiedon kanssa ja meiltäkin on kyselty, mikä materiaali vaatteissa olisi se kaikista ekologisin. Itse asiassa ympäristötutkijoidenkin on hankala yksiselitteisesti vastata tähän kysymykseen. Kun ympäristöasioiden lisäksi tuotteiden arviointiin otetaan mukaan valmistuksen eettinen puoli, monimutkaistuu kysymys edelleen.

Puuvillatuotteiden valmistuksen kuormittavimmat vaiheet ovat viljely (ei-luomussa viljelyssä paljon käytetyt torjunta-aineet ja vedenkulutus keinokastelussa) sekä värjääminen (vedenkulutus ja kemialliset värit). Luomupuuvillan viljely on moneltakin kannalta luontoa vähemmän kuormittavaa ”kemialliseen” viljelyyn verrattuna, mutta silti puuvillalla yleisesti on alkanut olla huono kaiku ympäristökuormasta puhuttaessa. Monet kehitysmaiden luomupuuvillan viljelijöistä ovat kuitenkin pienviljelijöitä, jotka ovat perineet peltonsa vanhemmiltaan ja jatkavat heidän ammattiaan. Voikin ehkä kysyä, että jos maailma siirtyisi käyttämään pelkästään muita materiaaleja, niin kenelle nämä viljelijät myisivät satonsa tai kuinka he elättäisivät itsensä? Olisiko silloin ainoa keino muuttaa maaseudulta valmiiksi yliahtaiden kaupunkien slummeihin? Näihin kysymyksiin, joissa ympäristöasiat yhdistyvät eettisiin näkökulmiin, on todella vaikeaa löytää yhtä oikeaa vastausta. Aina ei ole kyse siitä, mikä on ekologisin kasvi tai materiaali sinänsä, vaan tavasta viljellä sitä sekä tuotannon mittakaavasta tai työntekijöiden mahdollisuuksista vaikuttaa omiin olosuhteisiinsa.

Vaatteiden ympäristövaikutuksia summatessa pitäisi ottaa huomioon koko vaatteen tuotantoketju eli materiaalin lisäksi sen värjäykset ja käsittelyt sekä mm. kuljetusten määrä (ja se mitä tuotteelle tapahtuu käytön jälkeen). Toki laadukas kangas, joka kestää mahdollisimman pitkään, on aina ekologisin. Vaatteiden pesuun ja hoitoon kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä suuri osa vaatteiden ympäristökuormasta syntyy käytön aikana!

Alla kerromme, millä perusteilla olemme itse valinneet eri materiaaleista valmistetut vaatteet kauppaamme:

 

Reilun kaupan luomupuuvilla, Luomupuuvilla (People Tree)

• Viljelijä saa puuvillastaan reilun kaupan takuuhinnan, jolla kattaa tuotantokustannukset ja perheen elannon, vaikka puuvillan maailmanmarkkinahinta vaihtelisikin rajusti. 

• Luomupuuvillasta maksetaan viljelijälle myös luomulisä, joka on iso bonus viljelijän palkkaan. 
• Viljelijän yhteisö saa tuottamastaan puuvillasta reilun kaupan lisän, jolla kehittää kyläänsä/elintasoa siellä. 
• Ympäristö ts. maaperä sekä vesistöt, säilyvät puhtaina. Maaperä pysyy ravinteikkaana kun pelloilla voidaan harrastaa vuoroviljelyä eli kasvattaa ruokakasveja vuorotellen puuvillan kanssa/sen lomassa. 
• Luomupuuvilla tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja viljely jopa sitoo hiilidioksidia ilmakehästä.
• Tuotteiden tekijät puuvillan viljelijästä ompelijoihin saavat työskennellä terveellisemmissä oloissa ja käsitellä puhtaita raaka-aineita. 
• Perheiden elinkeinolla on jatkuvuutta, kun he eivät joudu ostamaan kalliita kemikaaleja velaksi (Intiassa viljelijät ovat tehneet itsemurhia ajauduttuaan velkakierteeseen tuholaistorjuntayhtiöille) ja saavat koulutusta luomutuotantoa valvovilta tahoilta. 
•Luomuviljelyssä on kehitetty sadeveden talteenottojärjestelmiä ja tippukastelujärjestelmiä, jotka säästävät vettä huomattavasti.
• Myös muita viljelyn osa-alueita on kehitetty ympäristöä säästävämmiksi reilun kaupan ja luomutuotannon piiriin siirtyneissä kylissä; ympäristötietoisuus on levinnyt järjestelmien mukana. 
• Luomutuotteeseen ei jää kuluttajalle vaarallisia väri- tai torjunta-ainejäämiä. 
• Luomutekstiilit värjätään turvallisilla ja mahdollisimman haitattomilla väreillä (värit ovat Öko-Tex:in/Soil Association:in tai GOTS:n hyväksymiä/kasvivärejä).

 

 

Puuvilla (Bangladeshissa valmistetut People Tree -vaatteet)

People Treen Bangladeshissa valmistetut vaatteet eivät vielä tällä hetkellä ihan kaikki ole luomua, vaan ”tavallisesta” puuvillakuidusta käsinkudottua kangasta. Bangladeshissa lähes koko tuote valmistetaan kankaan kudonnasta sen viimeistelyyn (painanta, kirjailut) käsin, jotta voidaan työllistää mahdollisimman paljon käsityöläisiä, erityisesti naisia, syrjäisissä kylissä. Intialaisen Anokhin tuotteista osa on luomua ja Cotton Ball valopallot puuvillaa, mutta kaikissa niissä korostuvat em. sosiaaliset näkökulmat. 

  

Luomupellava (People Tree)

Pellava on luontaisesti erittäin kestävä materiaali ja se kasvaa pelkällä sadevedellä. Kemikaaleja ei käytetä ja lisäkasteluvettä ei siis tarvita.

Pellavakasvista voidaan käyttää kaikki ainesosat. Siemeniä käytetään ravinnoksi. Pitkistä kuiduista valmistetaan kankaita ja vaatteita, kuten People Treen luomupellavamallisto. Puumaisin osa voidaan kompostoida ja käyttää puutarhassa. Euroopassa viljellyn pellavan on laskettu sitovan 250 000 tonnia hiilidioksidia. Pellavanviljely parantaa maaperän laatua eikä vaadi lisäkastelua tai kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita.

Pellava vaate pehmenee käytössä, on hengittävä ja vilpoinen helteellä, eikä kaipaa välttämättä silitystä, sillä rypyt kuulluvat pellavavaatteen luonteeseen.

 

Villa (People Tree)

Meillä on villavaatteita nepalilaiselta KTS-järjestöltä. KTS tekee työllistää kastittomia perheitä Kathmandun laaksossa ja tekee heidän lastensa parissa arvokasta koulutus- ja terveystyötä. Erityisesti naisia on onnistuttu työllistämään yli 2000, koska uniikit villavaatteet valmistetaan täysin käsityönä. KTSkuuluu kansainväliseen reilun kaupan järjestöön ja maksaa työntekijöilleen, paikallista tasoa korkeampaa palkkaa muiden etujen lisäksi. People Tree hankkii villaa myös Uudesta-Seelannista, jossa on käynnissä  Animal Welfare Act -huolellisuusvelvoiteohjelma.

Villa on uusiutuva kestävän kehityksen mukainen luonnonmateriaali. Villavaatteet ovat oikein hoidettuna todella pitkäikäisiä ja monesti pesun korvaa vaatteen tuulettaminen. Tämän lämpimän, hengittävän ja kestävän materiaalin talteenotto voidaan tehdä niin, että se ei vahingoita eläintä. Toisin kuin muovikuidut, villa on luonnostaan biohajoavaa. 

Villatuotteen paras puhdistustapa on tuulettaminen. Villavaatteet yleisesti tulee pestä pesukoneen erityisellä villaohjelmalla ja 30 asteessa. Villavaatetta ei saa koskaan kuivata rumpukuivaajassa, koska kuuma ilma kutistaa villan. Mikäli konepesumerkkiä ei vyötteestä löydy tai olet pesun suhteen epävarma, tee näin:

1. Lisää (hieno/villa)pesuaine haaleaan (30°C) veteen, ja anna sen liueta.
2. Upota villavaate pesuveteen ja anna sen imeä itseensä tarpeeksi vettä. Pese vaatetta varovasti puserrellen, älä väännä äläkä nostele vaatetta, sillä se on painava.
3. Huuhtele vaate haaleissa, tasalämpöisissä vesissä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta – muista varovainen käsittely!
4. Lisää viimeiseen huuhteluveteen huuhteluainetta, ja anna vaatteen olla siinä hetken. Puristele vesi vaatteesta pois, älä väännä vaatetta.
5. Nosta vaate paksun froteepyyhkeen päälle, suorista alkuperäiseen muotoonsa ja kokoonsa. Kierrä pyyhe vaatteineen rullalle – painele varovasti. Näin liika vesi imeytyy pyyhkeeseen. Aseta vaate uudestaan kuivalle pyyhkeelle, anna kuivua huoneenlämmössä – käännä vaatetta, jolloin kuivuminen nopeutuu. (lähde: Wikipedia)

 

Tencell, Lyocell (People Tree)

Tencel/Lyocell on biopohjainen kuitu, joka valmistetaan puuselluloosasta suljettuna prosessina, eli kuidun valmistamiseen käytetyt aineet käytetään uudelleen lähes 100%. Valmistusprosessi on käytännössä täysin päästötön. Tencell/Lyocell ovat ekologisuutensa lisäksi myös kestävää ja pehmeää – se muistuttaa tunnultaan puuvillaa – hengittävää ja ei helposti rypistyvää materiaalia. Lyocell on biopohjainen kuitu.

People Tree on luonut Tencell materiaalista vuoden 2019 Victoria & Albert kokoelman keulatuotteet yhdessä Creative Handicrafts organisaation kanssa, joka työllistää Mumbain slummissa, Intiassa asuvia, erityisesti heikossa asemassa olevia naisia. 

Ioncell-kuitua taas kehitellään Suomessa. Tässä liuottamiseen käytetään ionisia nesteitä, jotka voidaan myös kierrättää. Ioncell tekniikalla voidaan tulevaisuudessa muuttaa kankaaksi kierrätystekstiiliä, -paperia tai sellua.

Kiitos, jos valitset ekologisen ja eettisen vaatteen! Lue lisää valmistajista tästä.